Dubbelnumismatik

Dubbelnumismatik.... det finns det väl inget som heter. Nej, inte fram tills nu. Har man en egen hemsida kan man hitta på vad som helst... nästan.... Härmed beslutar jag enhälligt att ett dubbelnumismatiskt föremål är en medalj som i sig är ett numismatiskt objekt och DESSUTOM har ett numismatiskt tema. Enkelt uttryckt: dubbelnumismatik!!

Nedan följer några exempel.

ulvfot1.jpgulvfot2.jpg

Här har tydligen den gode myntmästaren Bengt Ulvfot varit på konferens med likasinnade. Utomlands minsann. Under min tid som lärjunge på Högre Allmänna Läroverket i Lysekil på 60-talet var myntmästarens syster språklärare på skolan - Benedicte Yhland född Ulvfot. Det där sista var viktigt.... Hon, maken och sanktbernhardshunden Nalle hörde utan tvekan till stadens profiler.

axelwahlstedt1.jpgaxelwahlstedt2.jpg

"Föreningen för dyrenes beskyddelse" i Christiania (Oslo). Vad har den med numismatik att göra? Jo, när jag såg den här medaljen på Tradera tyckte jag mig kunna ana vem mottagaren var då när det begav sig 1917. När så medaljen anlände visade det sig att jag sett rätt. Medaljen är utdelad till Axel Wahlstedt, ordförande i Svenska Numismatiska Föreningen mellan 1916 och 1934. En kontroll visade att han förutom sitt numismatiska intresse också var engagerad i djurskyddet. Via medaljerna kan man alltid lära sig något nytt!

snoilsky1.jpgsnoilsky2.jpg

Carl Snoilsky (1841-1903) var en förgrundsfigur inom den svenska numismatiken. Han var en av instiftarna till Svenska Numismatiska Föreningen och dessutom dess ordförande från 1891. Medaljen ovan präglades i 20 exemplar år 1886 och reversen anspelar på Snoilskys självbiografiska dikt "Svarta svanor".

cavalli.jpg

Gustaf Cavalli, apotekare i Skövde. Ägde en helt fantastisk samling av plåtmynt. Den här medaljen präglades i 10 silverexemplar av mynthandlaren Berta Holmberg. Detta exemplar har nummer 4.